אתר זה משתמש בקובצי Cookie כדי לעזור לנו להעניק לך את החוויה הטובה ביותר כשאתה מבקר באתר שלנו. על ידי המשך השימוש באתר זה, אתה מסכים לשימוש שלנו בעוגיות אלו.
החל גל חמישי. הדבקה רחבה בקרב כל שכבות הגיל. יש למקד מאמץ משמעותי בעיכוב התפשטות האומיקרון בישראל, ע״י תגבור השליטה בתחלואה נכנסת. חשיבות גבוהה בעיכוב חדירת האומקירון לאור האי וודאות הגבוהה באלימות זן זה.
עליה בתחלואה גם בשכבת הפגיעים צפויה להוביל בהמשך לתחלואה קשה. החלה התפשטות משמעוית של אומיקרון בישראל. נצפית ירידה משמעותית ביעילות החיסון כנגד הדבקה בכל שכבות הגיל עם דגש עם שכבת הגיל של בני 60+
העלייה במקדם ההדבקה אמיתית ונובעת מעלייה בשכבות הגיל עד גיל 40, כשרוב הנדבקים החדשים לא מחוסנים ומהם במיוחד ילדים. מחסור שלנו בנתונים אינו מאפשר לנתח את סיבות השורש להדבקה המוגברת. ניכרת עליה בהדבקה בקרב בני נוער מחוסנים המחזקת את הצורך במתן מנת דחף.
מכיוון שהאוכלוסיה בה מתרחשת העליה קטנה יותר מהאוכלוסיה הכללית - שילוב של בוסטר וחיסון ילדים צפויים לסייע באופן מוגבר בבלימת המגמה.
מתחזקת הירידה בתחלואה בכל המגזרים בהתאם להערכות המוקדמות. הירידה ממשיכה את תהליך העצירה שהחל בתחילת ספטמבר ומתרחבת לכל המגזרים.
שילוב של עדכון תוקף התו ירוק יחד עם הרחבת מבצע מנות הדחף צפויים להוביל להמשך הירידה גם בהנתן פתיחה של בתי הספר. פתיחה של בתי הספר תוך ניטור הדוק מאפשרת גם בקרה טובה על המשך השיפור במגמת התחלואה.
קרא עוד
הירידה בתחלואה צפויה להוביל לירידה משמעותית בנטל הבידודים גם במימוש המידניות הנוכחית. סביר שניתן לבסס מדיניות ארוכת טווח על מעבר מבידודים לבדיקות מהירות חוזרות, אולם יש לבסס אופן פעילות זה.
נשמר פער גדול בתחלואה בין מחוסנים עם בוסטר למחוסנים שאינם בתוקף ולא מחוסנים.
אין מתאם בין השינוי בקצב גידול התחלואה בחברה הערבית לבין פתיחת בתי הספר בחברה זו, ובהתאם ניתן להניח שהתחלואה במגזר זה אינה נובעת ישירות ממערכת החינוך, אלא מריבוי ארועים ומימוש חלקי של מדיניות תו ירוק. העליה בתחלואה במגזר זה הובילה לעליה תוצאתית במספר החולים קשה מהמגזר והירידה בתחלואה צפויה להוביל לירידה מתאימה בתחלואה קשה מהמגזר הערבי בזמן הקרוב.
כל עוד נותר חלק משמעותי באוכלוסיה שאינו עם חיסון בתוקף, תישמר תחלואה ויש חשש מהתפרצות. לאור זאת יש יתרון בגיבוש שיטת ניטור להמשך השנה, שיכולה להתבסס על ביצוע בדיקות אנטיגן עיתיות.
יש להשמר בתהליך הפתיחה, מכיוון שתפיחה מהירה מדי, ללא בקרה צפויה להוביל להתחדשות עליה בתחלואה. יש חשיבות גבוהה לביסוס ניטור מתמיד.
שילוב של אוכלוסיה מחוסנת רחבה יחד עם תתפוצה רחבה של הווירוס בעולם מהווה גורם מאיץ להתפתחות זן שעמיד לחיסון. לאור הצפי לעליה בתחלואה בחורף בארופה, עקב העיכוב במתן מנת דחף, עולה הסבירות להתפתחות זן שכזה.
נמשכת ירידה של מקדמי הדבקה המוערכים באופנים שונים. לאור זאת, צפי לשימור ירידה בהדבקות בעשרת הימים הקרובים ומכאן צפויה להגזר גם ירידה בתחלואה קשה חדשה. עליה בשרידות חולים קשים, לצד עליה בזמן אשפוז גורמים לחריגה משמעותית מהערך החזוי למספר חולים קשה. תופעה זו מתאימה לירידה בגיל הממוצע של חולים קשה חדשים עקב מתן מנת הדחף בעיקר לגילאי 50+. צפי לעיכוב בירידה בתחלואה קשה מצטברת בבתי החולים של שבועות ספורים.
בלימה בקצב העליה של אשפוזים חדשים במצב קשה מעל גיל 50.
קצב ההדבקה (כפי שנמדד במאומתים) יורד במתאם עם הירידה בקצב התחלואה הקשה.
הסיכון לתחלואה קשה בקרב בני 60+ שאינם מחוסנים עלה באופן משמעותי בימים האחרונים וכעת הוא פי 5 מזה של המחוסנים. עקב אשפוז ארוך של מאושפזים ללא חיסון או מנת דחף – רובם המכריע של החולים קשה באשפוז צפויים להיות מקרב קבוצה זו.
בשל הירידה בתחלואה קשה חדשה, לא צפויה עלייה משמעותית נוספת במספר החולים המאושפזים במצב קשה. הסיכון לתמותת החולים קשה התייצב בדומה לגלים הקודמים, כאשר עיקר התמותה צפוי בקרב החולים שאינם מחוסנים.
ירידה בקצב העליה של אשפוזים חדשים במצב קשה. במחוסנים מעל גיל 50 ניכרת בלימה במספר האשפוזים.
הבדל מגמות מסתמן בין קצב שינוי ההדבקות לבין קצב שינוי התחלואה הקשה. המגמה בחולים קשה חדשים משופרת ביחס לשינוי בקצב ההדבקה, כאשר העליה בתחלואה קשה בקרב מחוסנים נעצרת. הפער בין מחוסנים ללא מחוסנים מצביע על סבירות גבוהה להשפעה של מנת הדחף.
הסיכוי לתחלואה קשה בקרב בני 70+ לא מחוסנים עלה באופן משמעותי בימים האחרונים והוא עתה גבוה פי 7 מזה של המחוסנים. פער זה גדל ככל הנראה כתוצאה מהשפעת מנת הדחף.
התחלואה הקשה ממשיכה לעלות בהתאם לצפי ובהתאם לקצב העליה בנדבקים. עם זאת, ניכרים הבדלים בין התחלואה הקשה בגל הזה לגלים הקודמים, שאנו מפרשים כהשפעה של ההתחסנות. ניכר עיכוב משמעותי במגמת התחלואה הבינונית, קשה וקריטית בגל זה לעומת השנה שעברה. אם אכן הבדלים אלו ימשיכו, הרי שהשפעת ההתחסנות מתבטאת בשינוי המהלך הקליני של המחלה, ובמיוחד במניעה ועיכוב הדרדרות מבינוני/קשה להנשמה ותמותה.
יש לעקוב אחר שינויים אלו, שיכולים לשנות את אופן ההתייחסות לחולה במצבים השונים ואת רמת הסיכון המוגדרת לו.
א. הערכת יעילות של החיסון במניעת תחלואה קשה כ 80% ויעילות של כ 90% במניעת תמותה. מועילות החיסון נמוכה משמעותית מהמועילות שנצפתה בחודש מרץ. ב. קצב ההדבקה עולה וצפוי להמשיך לעלות ללא הטלת מגבלות. עליה דומה צפויה בתחלואה קשה ובמונשמים. העיכוב בעלייה במספר המונשמים דומה לעיכוב שנחזה בגל יולי בשנה שעברה.
כ 90% מהחולים המאותרים החדשים בגילאי 50+ מחוסנים. מספר החולים קשה עולה בהסחה של כ 7 - 10 ימים וביחס של כ 7% ביחס לעליה בתפוצת המחלה בקרב בני 50+.
מתוך חלקם של המחוסנים בני 50+ במאומתים, ניכרת ירידה ביעילות החיסון לפחות עבור חלק מסוים מהאוכלוסייה. נדרש פילוח עומק על מנת להבין את מקור הירידה. על מנת להעריך בצורה מיטבית את יעילות החיסון ישנה חשיבות לבחינה פרטנית של החולים הקשים ובין היתר לבחון סטטוס דיכוי חיסוני.
כ 90% מהחולים המאותרים החדשים בגילאי 50+ מחוסנים. מספר החולים קשה עולה בהסחה של כ 7 - 10 ימים וביחס של כ 7% ביחס לעליה בתפוצת המחלה בקרב בני 50+.
מתוך חלקם של המחוסנים בני 50+ במאומתים, ניכרת ירידה ביעילות החיסון לפחות עבור חלק מסוים מהאוכלוסייה. נדרש פילוח עומק על מנת להבין את מקור הירידה. על מנת להעריך בצורה מיטבית את יעילות החיסון ישנה חשיבות לבחינה פרטנית של החולים הקשים ובין היתר לבחון סטטוס דיכוי חיסוני.
א. התייצבות של מקדם הדבקה של כ 1.5, המוביל להכפלה במספר הנדבקים היומי כל כשבוע. ב. כצפוי בזכות התפלגות גילאי נדבקים וחיסון, העליה בתחלואה קשה ובינונית איטית משמעותית. ולא ניתן עדיין להעריך עד כמה גל ההדבקה הנוכחי יוביל לתחלואה. למרות הסתייגות זו, מקדם ההדבקה שמוערך על ידי התחלואה הבינונית+קשה עוקב אחרי ההדבקה (בעיכוב של 5 ימים). ג. ללא שינוי באופן ההתנהגות - הקפדה על מסכות, תו ירוק מרוכך - בסבירות גבוהה לא נצפה האטה ונראה שקשה למנוע הגעה לכ 1000 נדבקים יומיים בתוך כשבועיים. נציין כי אפקט המסכות לא ניכר כרגע.
התפשטות נרחבת של הקורונה. קיים סיכון בחשיפה גם לילדים וגם למבוגרים. יש למקד מאמצים במעצירת התפשטות כרגע (ע״י הגברת מיגון) והדגשת החשיבות של חיסון הן של מבוגרים שנשמנעו והן של ילדים.
מצב התחלואה מראה התנהגות של בני 60+ הצפויה בהנתן מבצע החיסון, בעוד בני פחות מ-60 מראים כי הסגר לא היה יעיל. בשבועות הקרובים ניתן יהיה לראות לאן מוביל מבצע החיסונים בהנתן הפתיחה. גובה ההתייצבות בתחלואה הקשה היומית יהיה תלוי ברמת התחסנות כלל האוכלוסיה ורמת יעילות החיסונים.
קרא עוד
יציאה הדרגתית תאפשר לוודא כי אנו מתחת לסף בו התחלואה מתגברת על מבצע החיסונים ומתחילה לעלות. יש לשאוף לפתיחה תוך ירידה עקבית בתחלואה, לפי סדרי עדיפויות. פתיחות דיפרנציאליות - לפי רמת תחלואה והתחסנות - אפשריות בחינוך. אנו צופים כי חזרה לרמת הפתיחה של דצמבר 2020 לא תוביל להתפרצות, אך הפתיחה ההדרגתית דרושה גם כדי לוודא שהוריאנט הבריטי לא משנה זאת.
יש לשים לב כי האשפוז במצב תחלואה בינוני וקשה אינו לחלוטין זניח גם בגילאים צעירים, אף כי אחוז התמותה בגילאים < 40 הוא בהחלט נמוך מאד.
בהתפרצות הצעירים עשויים להעמיס על בתי החולים לאורך זמן, בעוד שמירת המגפה בשליטה תאפשר הצלת רובם המכריע.
השבוע נעצרה הירידה במקדם ההדבקה – כשבועיים לאחר השלב הראשון בפתיחת המשק. הפתיחה האחרונה צפויה להוביל לשינוי נוסף. בעת הקרובה, תרומה גדלה לתחלואה קשה צפויה מבני 40-49. בבני גיל זה עלייה כמעט רצופה במספר האשפוזים.
בגילאים האלו ובגילאים צעירים יותר (20-40): חשיבות גבוהה להתחסנות הורים (ועובדי הוראה), למניעת הדבקה נרחבת של ילדים.
נמשכת ירידה במספר המאושפזים, הנובעת מהתחסנות האוכלוסיה הפגיעה ביותר לאשפוזים (50+). בעת הקרובה צפויה מגמה זו להמשך, תוך שיפור שרידות החולים – בעיקר עקב שינוי תמהיל הגילאים הנובע מההתחסנות.
השבוע נעצרה הירידה במקדם ההדבקה – כשבועיים לאחר השלב הראשון בפתיחת המשק. הפתיחה האחרונה צפויה להוביל לשינוי נוסף. בעת הקרובה, תרומה גדלה לתחלואה קשה צפויה מבני 40-49. בבני גיל זה עלייה כמעט רצופה במספר האשפוזים.
בגילאים האלו ובגילאים צעירים יותר (20-40): חשיבות גבוהה להתחסנות הורים (ועובדי הוראה), למניעת הדבקה נרחבת של ילדים.
נמשכת ירידה במספר המאושפזים, הנובעת מהתחסנות האוכלוסיה הפגיעה ביותר לאשפוזים (50+). בעת הקרובה צפויה מגמה זו להמשך, תוך שיפור שרידות החולים – בעיקר עקב שינוי תמהיל הגילאים הנובע מההתחסנות.
מצב נוכחי: סימנים לירידה בתחלואה, בעקבות הסגר ההדוק שהחל ב-8.1.2021. הירידה בתחלואה ובמאומתים עוקבת במידה רבה אחרי הדינמיקה בסגר הקודם (אנחנו מקבילים בערך למצב בתאריך ה-7.10.2020). אין משמעות תצפיתית לערכים יומיים – אלא רק למיצוע רב יומי. העומס הרב על בתי החולים צפוי לרדת בשבוע הקרוב, בעקבות ירידה בתחלואה הקשה. ההתקבעות על כ 1200 חולים קשה באשפוז נצפתה ומתאימה לדינמיקה בשיא. קצב התמותה האיץ מאד לאחרונה כאשר סיכויי התמותה עלו בכ 30%.
קרא עוד
משמעות: הסגר בשילוב החיסונים מוביל לירידה נצפית בתחלואה בכל המדדים. עם זאת – רק במהלך השבוע הקרוב תתבברר מידת ההשפעה של החיסון והסגר על קצב הירידה של התחלואה. החשש הוא שהוריאנט הבריטי יגרום לירידה איטית יותר מאשר בסגר הקודם, ויעכב את ההקלה עלה העומס בבתי החולים. המצב בבתי החולים אינו מותיר שולי בטחון לטעויות.
המלצות: יש להמשיך תהליך שיבטיח הורדת תחלואה. מומלץ לוודא שתהליך היציאה יוביל למספר נדבקים חדשים קטן מ 1000 וירידה לעשרות בודדות של חולים קשים (צפי - באמצע פברואר). ביסוס התוכנית על ניטור לזיהוי התפרצות בנדבקים, ועליה בתחלואה קשה. ניכרים הבדלים מגזריים ומוניציפליים בתחלואה, המעודדים פתיחה לפי רמת תחלואה וחיסון אזוריים שתאפשר המשך הורדת תחלואה ללא הזדקקות לסגר מלא. מומלץ לשלב הפעלת חינוך בשלב מוקדם באזורים בעלי תחלואה נמוכה וחיסון גבוה לאור השפעה נצפית קטנה על מקדם ההדבקה בקרב התלמידים. בסבירות גבוהה ניתן עם תום הסגר הנוכחי לעבור לריסון מהודק עם הפעלה חלקית של מערכת החינוך, אולם לאור שולי הבטחון הקטנים במערכת הבריאות ייתכן שכדאי לבצע הארכה מוגבלת של הסגר הנוכחי בכמה ימים.
סימנים ראשונים לבלימה בעליית התחלואה, ולהשפעת הסגר. קצב התמותה האיץ מאד לאחרונה כאשר סיכויי התמותה עלו והזמן הממוצע לתמותה מאשפוז במצב קשה התקצר. העומס בבתיה״ח צפוי להשאר גבוה בשבועיים הקרובים. טרם נצפית השפעה ישירה של חיסון אוכלוסיות פגיעות. מתגלה מתאם בערים בין אחוז חיסון גבוה לתחלואה נמוכה. יש הטיה לרעה מובהקת בערים החרדיות. בהנחות מחמירות על סיכויי הדבקה ע״י מחוסנים ויעילות חיסון נמוכה עלולה להתקבל פריצה נוספת במרץ.
קרא עוד
משמעות: בתרחיש הסביר – לא נדרשת הארכה משמעותית של הסגר הנוכחי, אולם רק בימים הקרובים תתברר יעילות הסגר בהקטנת התחלואה. חשש להתפרצות נוספת במרץ במקרה של הדבקה ע״י מחוסנים או בהקף חיסון נמוך בקרב כלל האוכלוסיה, בשילוב עם יציאה לא מבוקרת.
המלצות: המשך סגר של לפחות שבוע, לצד הגדרת תהליך יציאה של מספר שבועות, יאפשרו ירידה מבוקרת למספר חולים חדשים קטן מ 1000 וירידה משמעותית במספר החולים הקשים. ביסוס תוכנית יציאה על ניטור לזיהוי התפרצות נוספת, ועליה בתחלואה קשה. ניכרים הבדלים מגזריים ומוניציפליים בתחלואה, המעודדים פתיחה לפי רמת תחלואה וחיסון אזוריים. עניין זה רלבנטי במיוחד לפתיחת החינוך – שהשפעתה מאופיינת ע״י תבחיני תחלואה מקומיים.
המצב דומה למצב בסוף ספטמבר. הגענו למספרי תחלואה גבוהים מאד, והשפעת המגבלות של השבוע שעבר עדיין לא ניכרת.
התמותה היומית הממוצעת עולה בחדות וצפויה לעלות מעל ל-40 מתים ביום בממוצע בשבועיים הקרובים.
קרא עוד
המשמעות:
רק בעוד מספר ימים ניתן יהיה לבחון האם המגבלות הנוכחיות הובילו לשינוי מגמה.
במגוון התרחישים הסביר העומס הצפוי על בתי החולים גבוה מהגל הקודם. המתנה של שבוע בקבלת החלטה על חיזוק (במקרה שהריסון הנוכחי לא יעיל) צפויה לגרור תוספת תמותה של 200-400 מתים.
מבצע החיסונים יוביל לשינוי מגמה בתחלואה הקשה של האוכלוסיות בסיכון, ובמיוחד בני 60+, כבר בסוף ינואר. ככל שניתן להאיץ את מבצע החיסונים של אוכלוסיה פגיעה, כך ייטב (יש למקד בחיסון מירבי של בני 60+ ופגיעים).
הוריאנט הבריטי משמעותי לקבלת החלטות אם תפוצתו היום בין מספר אחוזים ל-50% מהזן הרגיל בישראל. הוריאנט הבריטי משמעותי במיוחד בתהליך היציאה מהמגבלות (הסגר) הנוכחי, במהלך ינואר. בתרחיש של תפוצה כזו, שיוביל ל R>1 ביציאה מהמגבלות, צפוי מספר גבוה של חולים קשה באוכלוסיות צעירות.
המלצות:
סגר מלא במקרה שהריסון הנוכחי מתברר כלא יעיל. (החלטה עד יום ו) וזיהוי וודאי של תפוצת הואריאנט מבין הנדבקים המאומתים. מספרית, סמנים לנחיצות החמרת צעדי המנע: 9000 נדבקים ביום עד יום ו׳, R>1.1, וריאנט מעל מספר אחוזים.
עד אז: צמצום מיידי של התקהלויות מותרות , חיוב עבודה מהבית בכל מקום אפשרי והגברת אכיפה.
בכל מקרה, נדרשת יציאה מבוקרת מהמגבלות, כפי שבוצע בסגר הקודם, ולא תתאפשר יציאה מהירה ומיידית. יציאה מבוקרת תאפשר הגבלת התמותה עד מרץ בכ-1000-1500.
היציאה המבוקרת חשובה במיוחד במקרה של תפוצה בעייתית של הוריאנט הבריטי. תפוצה כזו עלולה להוביל לתמותה גבוהה (כ-300-600 במקרה של יציאה דומה ליציאה מהסגר השני), ובמקרה של יציאה בלתי מבוקרת היא עלולה להוביל להתפרצות מחודשת גדולה מאד בפברואר שתוצאותיה יהיו חמורות משמעותית מתוצאת הגל של ספטמבר.
מצב נוכחי: נמשכת מגמת העליה בתחלואה וטרם נצפית השפעה ישירה של חיסון אוכלוסיות פגיעות. ייתכן שהחלה מגמת התייצבות בתחלואה, מגמה זו יחד עם חיסון האוכלוסיה, צפויים להוביל להתחלת שיפור בתחלואה הקשה היומית במהלך שבוע הבא.
קרא עוד
קצב התמותה האיץ לאחרונה כאשר סיכויי התמותה עלו והזמן הממוצע לתמותה מאשפוז במצב קשה התקצר.
משמעות: מספרי החולים הקשים באשפוז צפויים להמשיך לעלות משמעותית בימים הקרובים ולהגיע לשיא רק לקראת סוף החודש. זמן השיא תלוי ביכולת לשמר את איכות הטיפול הנוכחית. לא ניתן בשלב זה לדעת בוודאות לגבי הצורך בהארכה משמעותית של הסגר או בצורך בחיזוקו.
המלצות: המשך האצת מבצע החיסונים. הערכות לעליה משמעותית בעומס החולים הקשים בבתי החולים בימים הקרובים. הערכות להארכת הסגר הנוכחי לפחות בשבוע. המתנה להחלטה על הארכת הסגר עד ל 21/1 אז ניתן יהיה לוודא ירידה משמעותית בנדבקים מתוך אוכלוסיות שהתחסנו בימים הקרובים